top of page

Prva Sveta Pričest

Prva sveta pričest jedan je od sedam svetih sakramenata, te zajedno s krštenjem i potvrdom čini tzv. sakramente kršćanske inicijacije. Prvu svetu pričest po prvi put primaju vjeroučenici trećih razreda osnovnih škola. Od njih se traži da redovito pohađaju školski vjeronauk od prvog razreda osnovne škole, te da u trećem razredu usvoje određena znanja. Nakon završene priprave, po prvi put pristupaju sakramentu pomirenja (ispovijedi), a nakon toga, svečano, u nedjeljnom euharistijskom slavlju, primaju svoju prvu sv. pričest. Vaš župnik, vjeroučitelji i cijela župna zajednica raduju se i iskreno vam čestitaju što će vaše dijete primiti sakrament prve svete pričesti. U toj prigodi htjeli bismo naglasiti vašu roditeljsku ulogu u pripremi za taj sveti sakrament.

 

Vaša uloga u pripremi za prvu pričest i općenito u vjerskoj pouci je neprocjenjiva. Suvremeni svijet, usprkos svim svojim tehničkim dostignućima koja omogućuju brzu i udaljenu komunikaciju među ljudima, ipak narušava mnoge društvene veze, a prva među njima jest OBITELJ. Danas sve više nastaju obitelji koje se svode na samu jezgru; roditelje i djecu, dok obitelji u kojima bi zajedno živjele tri generacije (bake i djedovi) ima sve manje. U suvremenom svijetu rasporedom poslova i aktivnosti ugroženo je zajedništvo djece i roditelja. Mnogi su rastrgani između poslovnih i obiteljskih obaveza. Osim toga, svjedoci smo kako se i brojnost djece u obiteljima smanjuje. Pogrešno je mišljenje kako samo Crkva želi brojne obitelji, odnosno da je idealna obitelj za Crkvu ona koja ima troje, četvero ili više djece. Naime, princip odgovornog roditeljstva znači da roditelji sami određuju broj djece i vrijeme kad će ih imati. To znači da se nitko, pa ni sama Crkva, ne miješa u intimu obitelji i njezina života, nego odgovornost prepušta roditeljima. Princip odgovornog roditeljstva u vjerničkim obiteljima predstavlja samo smjernice prema kojima se odgovorni roditelji ponašaju. To znači da se pri odluci o broju djece trebaju odgovorno ravnati prema svojoj savjesti, odgovornosti prema vlastitom narodu i prema Crkvi. Obitelj je najčvršća poveznica koja postoji među ljudima. Osobe koje žive u takvoj zajednici uspostavljaju neraskidive veze. Obitelj je, međutim, istodobno i tako krhka i raspadljiva ako se obiteljski život zanemaruje i ne njeguju se obiteljske veze. Zato Crkva roditeljima i pridaje najveću važnost u općenitom odgoju djece, posebno u vjerskom smislu. Nitko ne može, pa ni svi svećenici, časne sestre ili vjeroučitelji, ničime zamijeniti ili nadoknaditi ulogu roditelja u tako važnoj i odgovornoj zadaći koja je istodobno i teška i prelijepa. U vjerskom i ostalom odgoju djece obitelj ostvaruje svoje poslanje „kućne Crkve“. Roditelji su prvi navjestitelji vjere svoje djece, i to ne samo riječima nego ponajprije svojim primjerom. Bračna i obiteljska duhovnost, razgovor o Bogu u okrilju obitelji i zajednička molitva bitne su oznake i vrline kršćanske obitelji koja tako svojim članovima omogućuje rast i sazrijevanje, ne samo u vjeri nego u svakom pogledu. Obitelji koje nastoje pratiti slavlje kršćanskih blagdana kroz godinu i koje nastoje sačuvati nedjelju kao dan Gospodnji postižu daleko više od pukog održavanja tradicije ili pobožnog uvježbavanja u kršćanstvu. Oni stvaraju uvjete u kojima njihovi članovi rastu ne samo u vjeri nego i u drugim humanističkim krepostima, i na taj način te obitelji doista uključuju Boga u svoj svakidašnji život.

 

 

Dijete koje ide na vjeronauk u školi OBVEZNO je pohađati i vjeronauk u župi ako ŽELI PRIMITI SAKRAMENT PRVE SVETE PRIČESTI.

POTREBNO ZA PRIMANJE SAKRAMENTA PRVE PRIČESTI:

 

• ako kandidat/ica nije kršten/a u župi, potrebno je iz župe krštenja donijeti potvrdu da je kršten/a;

• redovito pohađanje župne kateheze.

bottom of page